Expeditie naar Suriname

De indianen van Suriname zijn trots op hun land en hun natuurreligie. Tot op de dag van vandaag houdt een kleine groep van de oorspronkelijke bewoners deze  leefwijze in ere. Een way of living, verbonden met het universum en bekrachtigd door rituelen rondom geboorte, leven en dood.Ondanks de kolonisatie en later de urbanisatie is er ook veel van deze kennis bewaard gebleven. Zo beschreven de gebroeders Penard in 1907 over de mysterieuze geesteswereld van indianen in Suriname. Dit unieke sjamanistische manuscript is medio 2011 per toeval ontdekt in de bibliotheek van het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.

Voor de indiaanse gemeenschap was dit de aanzet om hun erfgoed nieuw leven in te blazen. In 2016  heeft een aantal geïnteresseerden besloten om dit natuurreligieuze erfgoed te consolideren en uit te dragen in de vorm van een boek. Het team – bestaande uit disciplines binnen de journalistiek, wetenschap, fotografie en de kunst- legde hun ideeën bij elkaar en stelden een plan van aanpak samen.

 

Indiaans erf bigi poika suriname

Dit jaar zal een expeditieteam volgen naar diverse leefgebieden van de Surinaamse indianen. De start van de expeditie zal plaatsvinden op 9 augustus in de Palmentuin in Paramaribo. Een datum door de Verenigde Naties wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken.

Het eindresultaat van deze expedities is een fascinerende, rijk geïllustreerde uitgave met schitterende foto’s en aanvullende tekst over de sociale en natuurreligieuze leefwereld van de indianen.

MIKE RADIOIn Suriname geboren en opgegroeid  in het inheemse dorp Casipora tot zijn achtste jaar. Casipora is een Arowaakse  dorp, voorheen het grootste Arowaakse dorp in Suriname. Door de burgeroorlog in de jaren 80 zijn de meeste mensen uit het dorp vertrokken en hebben hun heil in een ander dorp of in de hoofdstad gezocht.
Zijn vader was actief voor het behoud van de inheemse cultuur. Hij is de grondlegger van de vereniging  Wajonong waar de Arowaakse taallessen in het begin vooral centraal stonden.

 

Mike is voorzitter van de inheemse stichting Weyu, bandleider van de inheemse band Sémeria en programma maker van een inheemse radio programma, Sémeria Tatangkona, die elke zaterdag te beluisteren is via RADIO MART .

Hij heeft directe contacten met vele dorpshoofden in Suriname waar hij met regelmaat telefonisch interviews mee heeft. Door zijn muziek en andere activiteiten op inheems gebied wordt hij vaak gezien als de inheemse ambassadeur zowel in Nederland als in Suriname.
In deze expeditie neemt hij de functie van gids op zich en is hij behalve een belangrijke schakel tussen de inheemse bevolking en de expeditieleden, vertrouwens persoon en tevens beschermheer.

P1070162Ariane is in Nederland geboren en studeerde  Europese Studies (Frans, Spaans, Economie.

Zij bekleedde diverse functies waaronder projectassistentie, organisator van evenementen, reizen, PR, lezingen organiseren etc. Haar interessegebied ligt vooral op het gebied van oude indiaanse culturen.

Binnen het team zal Ariane zich vooral toeleggen op het maken van reisverslagen.

diederik (2)Diederik is in Nederland geboren. Hij is zelfstandig fotograaf, met ruim veertig jaar ervaring.

Opleiding: Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch.

Hij fotografeerde van oer natuur tot landbouwlandschap, van IJsland tot de Noordoostpolder, maar ook zijn bewoners zoals de Surinaamse indianen. Ook cultuur en aanverwant evenals het mensdom komen aan bod in zijn werk.

Ook publiceerde hij zeven fotoboeken en verzorgde talrijke tentoonstellingen o.a. in de voormalige Canon galerie te Amsterdam en het Stedelijk Museum te Schiedam. Verder voerde hij talloze expeditie reizen uit.

Van Goethem is geregistreerd bij internationale fotobureaus als o.a. Hollandse Hoogte.

 

omslagfoto (2)Petra is in Nederland geboren, deels van Surinaams-Indiaanse origine.

Zij is onderzoeksjournalist en heeft vier boeken gepubliceerd bij uitgeverij Ankhermes.  In haar laatste boek schrijft zij over haar ervaringen binnen het medicijnwerk in Suriname en haar eigen inwijding.

Als therapeutisch maatschappelijk werker, medicijnvrouw (mestizosjamisme) en vanuit haar palliatieve verpleegkundige functie is zij gespecialiseerd in zingeving en rouwverwerking rondom sterven en rouwen.

Nelstein heeft voorheen gewerkt als redacteur bij de Weekkrant Suriname. Nelstein zal deze expeditie leiden onder leiding van Chris Zanders.

Als auteur en redacteur voor dit boek zal zij diverse interviews gaan afnemen en reportages gaan doen in Nederland en in Suriname.

ed boot (2)Ed is kunstenaar/ beeldhouwer hout- en steenbewerking, en heeft zijn kennis van het vak uit de praktijk gehaald. Na een leerperiode bij houtkunstenaar Ole Langerhorst is hij voor zichzelf begonnen. Veel van zijn gereedschap is zelfgemaakt. Zijn voorkeur gaat met name uit naar het bewerken van hout. Levendig , warm materiaal dat iets weerbarstigs heeft. Vooral indiaanse kunst uit het Noordwesten van Canada zoals binnen de Haida cultuur heeft zijn belangstelling.  Volgens hem heeft dit deels te maken met zijn eigen indiaanse roots.

Als kunstkenner en geïnteresseerd in zelfgemaakte rituele gebruiksvoorwerpen, heeft hij de taak op zich genomen om research te doen op internet naar historisch feitenmateriaal, voorwerpen en artefacten.

U kunt helpen

Uw steun aan het expeditieteam stellen wij zeer op prijs. De kosten voor de expeditie, en het vervaardigen van het boek zijn hoog. Veel van de werkzaamheden wordt nu vooral in vrije tijd gedaan. Wij zijn blij met iedere donatie en houden u op de hoogte van onze activiteiten als u dat wilt.
Informatie over de crowdfundingsactie volgt nog.